gezonde voeding
Gezondheid

Gezonde voeding: wat is de plaats van gezond eten op jouw spirituele beleving?

Voedsel is onze levensbron. Het voedsel dat we eten, heeft invloed op elk gebied van ons leven, ook al zijn we ons daar soms niet van bewust. Het gaat niet alleen om het vullen van onze maag en het bevredigen van onze eetlust. Er is een verband tussen het voedsel dat we eten en hoe het elk niveau van ons wezen beïnvloedt. Als we ons hiervan bewust zijn, wordt voedsel een krachtige kracht in ons leven om ons vooruit te helpen op onze reis.

Voedsel en spiritualiteit

gezonde voeding saladeDe spirituele cultuur kijkt naar voedsel in termen van hoe het onze dispositie beïnvloedt. Het eten is verdeeld in drie secties: Sattva, Rajas en Tamas. Dit zijn Sanskrietwoorden met een diepgaande betekenis. Tamasisch eten is zwaar. Het is beladen met lege kilojoules zoals pasta, pizza en voedsel dat een energie van dode materie bevat, zoals vlees. Dit zit in je onderbuik en zorgt voor een zwaarte. Het heeft weinig voedingswaarde voor je lichaam en op een dieper niveau ‘weegt’ het ook je energieveld. Na een Tamasische maaltijd heeft u waarschijnlijk zin om te slapen. Bewerkte en kunstmatige voedingsmiddelen vallen natuurlijk ook in deze categorie.

Rajasisch eten is pittig. Het heeft het effect dat je ‘pikant’ wordt, alsof het je versnelt. Knoflook en uien, chili en jalapeños zouden bijvoorbeeld in deze categorie vallen – maar ook boerenkool bijvoorbeeld. Deze zijn dus niet goed voor meditatie omdat je op dat moment de geest tot rust wilt brengen. Aan de andere kant is Sattvisch voedsel zoals heel, natuurlijk, biologisch voedsel – fruit en groenten van Moeder Aarde – goed voor rust, vrede, spijsvertering en gezondheid. De verdeling van voedsel op deze manier reflecteert op onze fysiologie, psychologie, gedachten, emoties en natuurlijk onze afstemming en interpretatie van onze spirituele aard.

Leren over heilig voedsel

Tijdens een recente reis naar een restaurant plaatste het universum de ware betekenis van eten in ons gezicht. Het was in een biologisch restaurant en we hadden een salade met kip en haloumi besteld. We bestelden ook biologische sappen. Voor degenen onder u die niet in een gember heilige voedingdergelijk restaurant zijn geweest, is het een opleiding op zich. Alleen al de sfeer daar, als je gevoelig bent, is iets om op te pikken en het in je perspectief te laten filteren.

Er is daar een magie van sereniteit, gezondheid en schone lucht in tegenstelling tot die in een gemiddelde drukke straat in Nederland. Toen de salade kwam, zag het er absoluut heerlijk uit, maar er was iets anders aan. Ik werd me bewust van hoe de ober tegenover ons handelde, zelfs vóór de bestelling. Er was een kalmte en zachtheid in hem. Er was geen haast met ‘wat is uw bestelling’ en behulpzaamheid bij het uitleggen van het menu dat we tegenwoordig niet vaak in Nederland zien. Hij zette de maaltijden voor ons neer alsof het een feest moest worden. Bij de eerste hap wist ik dat het een feest was, want ik had nog nooit zoiets geproefd. Dus het drinken van onze gember, kurkuma en appelsap en het eten van onze salade terwijl we van elkaars gezelschap genoten met rustige, vredige muziek op de achtergrond, werd ons persoonlijke festival in een druk restaurant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *