mindfull sporten
Gezondheid Sport Yoga

Mindfull sporten met deze tips

Wanneer je aan sporten denkt dan gaan je gedachten al snel uit naar de fysieke aspecten van het trainen. Je denkt aan spieren, uiterlijk, sportkleding, etc. Het is ook mogelijk dat jij denkt aan de gezondheidsvoordelen van sporten, zoals verminderd overgewicht, een gezonder hart en een kleinere kans op een beroerte.

Echter, sporten is niet alleen iets fysieks. Bij sporten komt ook een groot mentaal aspect om de hoek kijken. Sporten heeft een positieve invloed op de hersenen en de gemoedstoestand doordat lichaamsbeweging ervoor zorgt dat jouw lichaam extra dopamine aanmaakt. Dopamine is een hormoon dat wordt geassocieerd met een gevoel van geluk en genot. Om optimaal te genieten van de fysieke en mentale voordelen van sporten is het belangrijk om mindfull te zijn tijdens het sporten.

Waarom leidt mindfulness tot betere prestaties?

mindfull sportenSportprestaties zijn niet alleen afhankelijk van fysieke factoren. Natuurlijk is het belangrijk dat jij kracht of conditie opbouwt op het moment dat jij je prestaties wilt verbeteren. Echter, om prestaties te verbeteren heb je ook doorzettingsvermogen nodig. Je moet jezelf ’s ochtends uit bed krijgen om de sportschool in te gaan, ’s avonds motiveren om te gaan hardlopen of ’s middags op je vrije dag kunnen aanzetten tot een home workout. Het is dan ook overduidelijk dat de mentale mindset een grote rol speelt bij het motiveren van een sporter, wat weer doorwerkt op de prestaties.

Mindfulness tijdens het sporten is meer dan het visualiseren van prestaties en het werken met positieve affirmaties. Steeds meer sporters, zowel recreatie sporters als top sporters, implementeren mindfulness oefeningen in hun workout routine. Denk hierbij aan trainingselementen als yoga en meditatie. Maar waarom doen zij dit? Voor betere prestaties. Daarnaast voelen veel sporters zich ook beter in hun vel wanneer zij mindfull sporten. Tijdens het mindfull sporten ben je gefocust op het moment. Geest en lichaam worden verbonden waardoor je kracht toeneemt. De toegenomen focus zal jouw sportprestaties aanzienlijk verbeteren, iets wat je perfect kan opvolgen met de moderne technologie van sporttrackers!

De principes van mindfulness

Mindfull sporten helpt dus om je prestaties te verbeteren. Maar wat is mindfulness eigenlijk? Mindfulness lijkt erg op meditatie. Het is een staat waarin je dingen kunt ervaren zonder dat je jezelf erop beoordeelt. Je voelt emoties, er komen gedachten voorbij en je ervaart sensaties zonder hierna te handelen of deze te beoordelen. Wanneer je mindfull wilt gaan sporten is het handig om de volgende principes in je achterhoofd te houden:

 1. Kalmeren is niet het doel. Het doel van mindfulness is het bewust worden van je geest. Hierbij maakt het niet uit of deze erg druk is of in rust.
 2. Je geest dwaalt rond en dat is oké. Tijdens het uitvoeren van mindfulness oefeningen zul je gaan nadenken over wat je gister hebt gedaan of wat je vanavond gaat eten. Verdring deze gedachten niet maar accepteer dat ze er zijn.
 3. Leef in het hier en nu. Wanneer jij je gedachten hebt geaccepteerd kun je ze beïnvloeden en terug brengen naar het huidige moment.
 4. Beoordeel jezelf niet. Zoals al eerder genoemd gaat je geest ronddwalen tijdens de mindfulness oefeningen. Accepteer dit en beoordeel jezelf niet.
 5. Je adem is je anker. Om je gedachten naar het hier en nu te brengen kun jij je tijdens mindfulness oefeningen richten op je ademhaling. Dit verbetert je concentratie en helpt daarnaast ook om stress te verminderen en je bloeddruk te controleren.

mindfullness sport

Hoe kan ik mindfull sporten?

Nu de theorie over mindfull sporten duidelijk is gaan we eens kijken naar de praktijk. In theorie kan het mindfull zijn wellicht wat zweverig klinken. Toch zijn er zeven simpele tips die jou kunnen helpen om meer mindfull te sporten. Deze tips bestaan uit simpele kleine veranderingen in de praktijk. Wat je kunt doen is het volgende:

 1. Implementeer mindfulness oefeningen in jouw workout routine. Hierdoor vergeet je de oefeningen niet en worden jouw sportprestaties verbetert.
 2. Gebruik mindfulness oefeningen als start van je dag. Vlak voor je ochtend workout een mindfulness oefening doen zal je focus tijdens het trainen vergroten.
 3. Laat je geest dwalen. Hierbij is het dus belangrijk dat jij de gedachten die voorbijkomen accepteert en deze niet beoordeeld.
 4. Houdt de sessies kort. Maak de mindfulness oefeningen niet te langdradig. Op deze manier wordt het gemakkelijker om de oefeningen te implementeren in je dagelijks leven.
 5. Wacht je ergens op? Doe een korte mindfulness oefening. Mindfulness oefeningen zijn namelijk overal uit te voeren en vaak heb je er niks anders voor nodig dan je gedachten.
 6. Zet een alarm of creëer regelmaat. Zorg ervoor dat je mindfulness implementeert in je routine. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een alarm op je telefoon zetten maar je kunt bijvoorbeeld ook jezelf aanleren om een korte mindfulness oefening te doen elke keer als je klaar bent met trainen.
 7. Leer mediteren. Mediteren en mindfulness zijn terug te vinden in hetzelfde straatje. Meestal worden mindfulness oefeningen makkelijker op het moment dat jij al enige ervaring hebt met meditatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *