meditatie
Spiritualiteit

Praktische tips om je meditatie te vergemakkelijken

Over mediteren doen veel verhalen de ronde. Regelmatig aan meditatie doen zou lastig zijn, vermoeiend en iets wat niet vol te houden is. Gelukkig klopt er weinig van dit soort verhalen. Mediteren is namelijk minder moeilijk dan veel mensen denken en heel goed vol te houden. Hieronder hebben we enkele handige tips verzameld, die het eenvoudig maken om efficiënt te mediteren en dit ook echt vol te houden. Doe er je voordeel mee!

Mediteren hoeft geen uren te duren

Veel mensen die aan meditatie beginnen, denken dat ze dit wekelijks urenlang moeten doen om resultaat te bereiken. Gelukkig is dit een misverstand. De kern van mediteren is bewustwording van de situatie en jezelf. En dat hoeft geen uren te duren, maar kan ook kort. Sterker nog: het is slim om in de begintijd maximaal twee minuten te mediteren, om hieraan te wennen. NA de gewenningsfase kun je de meditatietijd indien gewenst uitbreiden.

mediteren

Mediteren kan overal gedaan worden

Daarbij, los van de tijd, is het fijn dat je overal kunt mediteren: als je in bed ligt, als je fietst en warmte van de zon op je huid ervaart of in specifieke meditatiehouding als de foetus of kleermakerszit. Eigenlijk is ieder moment waarop je je bewust bent van het hier en nu en alles om je heen even vergeet, een meditatiemoment. Leg de lat voor jezelf dus niet zo hoog – dat hoeft niet bij het beoefenen van je eigen spiritualiteit.

Mediteren betekent niet dat je je gedachten hoeft uit te schakelen

Veel mensen die vaak druk in hun hoofd zijn, denken dat e niet kunnen mediteren. Immers: bij meditatie is het belangrijk om die stroom aan gedachten stil te zetten. Toch? Nou, nee! Mediteren kan ook als je hoofd vol zit. Mediteren draait om accepteren van de realiteit van het nu. Ben je druk in je hoofd en zit je vol ‘afleidende’ gedachten? Accepteer de situatie, benoem voor jezelf dat je vol gedachten zit en mediteer gewoon. Je zult merken dat je vanzelf rustiger wordt!

praktische tips meditatieMediteren en bewust ademhalen gaan goed samen

Een prima start van elke meditatie is om na het inchecken direct te beginnen met je ademhaling tellen. Richt je aandacht direct op je ademhaling. Volg bewust het inademen tot en met het moment dat je het laatste zuchtje lucht uitademt. Tel elke keer tot tien en begin daarna opnieuw. Zeker als je net met mediteren bent begonnen, is dit een uitstekende manier om je gedachten te verzetten en op het mediteren te focussen. Hier vind je nog heel wat andere makkelijke ademhalingsoefeningen die je kunnen helpen bij je meditatie.

Mediteren en aardig zijn voor jezelf is belangrijk

Belangrijk bij mediteren is om wat aardiger voor jezelf te zijn dan je normaal bent. Welke gedachten en gevoelens tijdens het mediteren ook bij je opkomen, accepteer dat ze er zijn. De realiteit is nu eenmaal de realiteit. Als jij regelmatig negatieve gedachtes hebt, dan is dat gewoon zo. Door met mediteren op deze realistische manier te benaderen, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Probeer onze tips maar eens uit en merk dat mediteren echt leuk en ontspannend kan zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *