spiritueel leven je kan helpen een gezonde bloeddruk
Gezondheid

Hoe een spiritueel leven je kan helpen een gezonde bloeddruk aan te houden

De laatste jaren zijn er steeds minder mensen die geloven in de traditionele kerk. Ondanks de trend van ontkerkelijking voelen steeds meer mensen zich spiritueel. Maar wat is spiritualiteit nu eigenlijk? En kan spiritualiteit een positieve invloed hebben op de bloeddruk en algemene gezondheid. In dit artikel zoeken we dat voor je uit.

Wat is spiritualiteit?

Maar wat is spiritualiteit nu precies? Er is geen hele duidelijke omschrijving te vinden. Spiritualiteit komt van het Latijnse woord spiritus dat geest betekent. Spiritualiteit heeft dus alles te maken met onze geest of strikt genomen de menselijke ziel in relatie tot een hogere macht. Maar het kan ook te maken hebben met hoe je in het leven staat. Een geestelijke levenshouding.
Het mooie van spiritualiteit is dat iedereen het in zich heeft. Maar sommige mensen zullen iets dieper moeten graven bij zichzelf om het boven water te krijgen.

De invloed van spiritualiteit op de bloeddruk

  • In de 24 uurs economie waarin wij leven is stress één van de belangrijkste oorzaken van een te hoge bloeddruk. We staan constant ‘aan’, waardoor we geen tijd meer hebben om te ontspannen. Ons lichaam is constant aan het werk om het bloed rond te pompen. De vaten in ons lichaam komen onder hoge druk te staan, omdat het bloed er steeds harder doorheen gepompt moet worden. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot een hartinfarct of een herseninfarct.
  • Spiritueel ingestelde mensen zijn gelukkiger dan de mensen die dit niet zijn. Zij bidden en mediteren vaker en leven eenvoudiger, waardoor er minder stresshormonen en emoties vrijkomen. Spirituele mensen zijn evenwichtiger.
    Uit wetenschappelijk onderzoek, maar ook de WHO erkent dit, blijkt dat spiritualiteit en een eenvoudiger leven ervoor kunnen zorgen dat je lichaam zich gaat ontspannen. Hierdoor kom je tot rust en hoeft je lichaam dan minder hard te werken om het bloed rond te pompen. Daardoor daalt je bloeddruk.

bloeddruk meten

Op zoek naar de spiritualiteit

Spiritualiteit is gericht op nieuwe richtingen uitgaan of genezing. Hiervoor zal je moeten uitzoeken wat er precies ‘de macht’ heeft over jou. Dit kan van alles zijn: status of geld, maar ook materiele zaken. Als je weet wat het is wat je beheerst, moet je het simpel weg loslaten. Het klinkt makkelijk, maar dit proces kan soms jaren duren.

Conclusie

Kort samengevat is spiritualiteit dus iets wat ieder mens in zich heeft. Spiritualiteit heeft te maken met de menselijke ziel en hoe iemand in het leven staat. Spirituele mensen zijn gelukkiger en ervaren minder stress. Hierdoor nemen de risico’s af op een te hoge bloeddruk.

Je kan dus concluderen dat het een goed idee is om op zoek te gaan naar je spirituele zelf. Hierdoor ben je beter in balans, waardoor je gezonder bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *