Enkele supplementen die je kan nemen om beter te slapen
Slecht kunnen slapen is een vervelend probleem dat overdag tot tal van gevolgen kan leiden: vermoeidheid, prikkelbaarheid en een verminderd concentratievermogen zijn daarvan slechts enkele voorbeelden. Slecht slapen kan betekenen dat je slecht inslaapt, doorslaapt of te vroeg wakker wordt. Verschillende gewoontes als koffie drinken en smartphonegebruik in de avond kunnen slaapproblemen in de hand werken. Is hiervan geen sprake, dan kun je supplementen overwegen om beter te slapen. Deze zijn bedoeld om tijdelijk te slikken en lossen de oorzaak van een probleem niet op. Wij zetten enkele supplementen op een rijtje die jou mogelijk helpen.
1. Valeriaan
Valeriaan wordt al duizenden jaren ingezet om de slaapkwaliteit te verbeteren. Valeriaan heeft een kalmerende werking en zorgt er zo ook voor dat je sneller kunt slapen. Het kruid versterkt bepaalde receptoren in je brein, zodat deze beter in staat zijn om kalmerende neurotransmitters te transporteren. Valeriaan is uiterst effectief voor personen die vooral moeite hebben met het in slaap vallen. Ook helpt het personen die midden in de nacht vaak wakker worden. Je hebt 2 tot 4 weken nodig om de werking van het supplement te bemerken. Houd wel rekening met mogelijke bijwerkingen als misselijkheid, duizeligheid en opgeblazen gevoel.
2. Magnesium
Wanneer er sprake is van een magnesiumtekort in je lichaam, slaap je doorgaans rustelozer. Dit betekent dat je ’s nachts regelmatig wakker wordt. Wil je dieper en kalmer kunnen slapen, dan kan een magnesiumsupplement je hierbij dus van dienst zijn. Magnesium heeft een ontspannende werking op je zenuwstelsel en speelt eveneens een grote rol van belang bij de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Daarnaast zorgt het ervoor dat de productie van het stresshormoon cortisol omlaag geschroefd wordt. Het resultaat is langer en dieper slapen.
Ikzelf neem het magnesiumsupplement van Nextgen Science, omdat ik weet dat dit merk een uiterste focus heeft op productkwaliteit – maar er zijn natuurlijk ook andere opties, zelfs bij de Kruidvat of de Action.
3. Melatonine
Ook melatonine zelf kan natuurlijk niet aan het rijtje van supplementen ter slaapbevordering ontbreken. Dit hormoon wordt ’s nachts in je hersenen aangemaakt. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden als het donker wordt en speelt dus een essentiële rol in ons slaap-waakritme. Melatoninesupplementen zijn te gebruiken voor verschillende vormen van slapeloosheid. Je dient het enkele uren voor het slapengaan in te nemen. Houd er wel rekening mee dat dit een hormoon is en het daardoor des te belangrijker is om de dosering niet te overschrijden.
4. Lavendel
Lavendel is een plant die over bijna de hele wereld voorkomt. Ondanks zijn gewone voorkomen schuilt er een sterke kracht in. Terwijl zijn gedroogde paarse bloemen voor allerlei huishoudelijke klussen worden ingezet, heeft de plant ook een kalmerende werking. Lavendel in supplementvorm kan hierdoor een nuttig middel zijn om je slaapkwaliteit te bevorderen. De curaminen die het bevat, zorgen ervoor dat je beter kunt inslapen en doorslapen. Zo heb je ook meer REM-slaap en dus meer dromen, wat je emotieregulatie ten goede komt.
5. Tryptofaan
Tryptofaan is wellicht een iets minder bekende naam in dit rijtje. Het is geen hormoon of kruid, maar een aminozuur en dus deel van een eiwit. Een essentieel eiwit welteverstaan, wat betekent dat je lichaam dit niet zelf kan aanmaken. Wanneer je middels je voeding onvoldoende tryptofaan binnenkrijgt, kan je lichaam te weinig serotonine (gelukshormoon) en melatonine (slaaphormoon) aanmaken. Tryptofaan is namelijk de metabolische voorloper van deze hormonen. Tryptofaan is bewezen efficiënt bij lichte vormen van slapeloosheid en fungeert tevens als natuurlijk antidepressivum.
Het gebruik van slaap bevorderende supplementen
Voldoende slaap van voldoende kwaliteit is van essentieel belang voor je lichaam en je gezondheid. Zonder genoeg slaap kun je minder goed functioneren en loop je een significant hoger risico op zaken als diabetes en beroerten. Supplementen die de slaap bevorderen, kunnen je tijdelijke slaapproblemen verminderen. Zo kun je ze bijvoorbeeld nemen in een stressvolle periode. Werk echter ook aan slaapoefeningen en goede gewoontes, want een afhankelijkheid van slaapsupplementen wil je te allen tijde voorkomen.