lichaamsbeweging depressie
Sport

De voordelen van lichaamsbeweging voor depressie

Dat lichaamsbeweging goed is voor je conditie en je lijf is duidelijk. Voor je geest is bewegen net zo heilzaam. Daarom is het zeker als je last hebt van depressieve klachten belangrijk dat je blijft bewegen. En juist als je je depressief voelt kan het heel lastig zijn om in beweging te komen. Toch kan het een groot verschil maken in hoe je voelt en draagt het bij aan je herstel. In dit artikel vertellen we je alles over de voordelen van lichaamsbeweging om een depressie te voorkomen en je te helpen om je weer goed te voelen als je last hebt van een depressie.

Lichaamsbeweging maakt vrolijk

voordelen van lichaamsbeweging voor depressieLichaamsbeweging helpt om je beter te voelen. Het maakt je vrolijk en helpt om tegen een mentaal stootje te kunnen. Hoe moeilijk het soms ook is. Elke keer dat je in beweging komt, zul je ervaren dat je je erna een stuk beter voelt. Je hoeft niet ineens de marathon te lopen. Het helpt al als je begint met een wandeling van een kwartiertje. De buitenlucht doet je goed en je het bewegen van je lichaam helpt om je hoofd leeg te maken en je gedachten tot rust te brengen.

Helder in je hoofd als je regelmatig beweegt

Door veel te bewegen krijgt je hoofd veel meer rust en ruimte. Je kunt ervoor kiezen om een paar keer per week intensief te bewegen of elke dag wat rustiger te bewegen. Door te bewegen maak je endorfine aan en zorg je dat je helder kunt denken. Je zult merken dat hoe vaker je beweegt hoe meer je hoofd ook staat naar beweging. Dat maakt het steeds makkelijker om te blijven bewegen.

Je voelt je beter wanneer je voldoende beweegt

Door te bewegen voel je je meteen beter. Zelfs op een moment dat je denkt het lukt echt niet en ik heb nu rust nodig. Juist dan helpt het om toch even je lijf te laten bewegen. Soms kan een simpel dansje al genoeg zijn om je beter te voelen. Muziek bij de lichaamsbeweging doet sowieso wonderen. Begin elke dag met een dansje en je zult merken dat je beter de dag doorkomt. Door te sporten verminder je het risico om een depressie te krijgen en help je om de depressie sneller te genezen. Je verstand werkt beter en je wordt er een opgewekter mens van.

Meer weerstand met lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging helpt om meer weerstand op te bouwen. Je zet je lijf op allerlei manieren aan om te zorgen voor een optimale conditie. Het helpt bij het opbouwen van meer weerstand tegen virussen en bacteriën. Je cellen blijven gezond en je bent minder vatbaar voor een kou. Je kunt hierdoor makkelijker ontspannen en je zult merken dat je beter slaapt. Doordat je beter slaapt bouw je nog meer weerstand op wat weer helpt om je nog beter te voelen. Zo draag je zelf bij aan de gezondheid van je lijf en geest.

Meer weerstand met lichaamsbeweging

Weerbaarder met een goede conditie

Als je een goede conditie hebt door voldoende lichamelijke beweging ben je weerbaarder. Zowel mentaal als geestelijk. Je wordt minder snel van je stuk gebracht en kunt meer hebben van anderen. Verder helpt het om niet overal van uit je slof te schieten en je door iedereen persoonlijk aangevallen te voelen. Het ondersteunt je om makkelijker te kunnen relativeren en dingen naast je neer te leggen. Probeer zoveel mogelijk aan je conditie te werken als je depressieve gevoelens hebt.

Sporten stimuleert de aanmaak van serotonine

Sporten zorgt ervoor dat je serotonine aanmaakt. Dat is het stofje dat ervoor zorgt dat jij je gelukkig voelt. Het is belangrijk voor een goed humeur en helpt je om je impulsen beter te kunnen controleren. En daarmee ondersteunt het ook om de impuls van negatieve gedachten te doorbreken. Verder helpt het om stress te voorkomen doordat het effect van cortisol geneutraliseerd wordt. Stress is één van de grootste veroorzakers van een depressie. Sporten legt nieuwe celverbindingen in zowel je cortex als je hippocampus aan. Dat helpt je om makkelijker nieuw gedrag te kunnen aanleren en oud gedrag af te leren.

Meer zelfvertrouwen als je sport

Omdat je je fit voelt en aan je lijf werkt, voel je je beter als je beweegt. Daarbij worden er allerlei chemische reacties in werking gezet die je helpen om je goed te voelen. Samen zorgen al die dingen ervoor dat je meer zelfvertrouwen ervaart als je meer sport. Dat is belangrijk als je depressieve gevoelens hebt. Met meer zelfvertrouwen kun je makkelijker je depressie overwinnen. Hoe meer zelfvertrouwen je krijgt, hoe minder depressie de kans krijgt om je leven zwaar en moeilijk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *