ontspannen
Gezondheid

Waarom vinden we ontspannen toch zo lastig?

Het rare is dat we zo op zoek zijn naar een beetje ontspanning dat we er juist gespannen van worden. We doen heel erg ons best, maar deze manier werkt alleen maar averechts. Ontspannen door naar ontspanning te zoeken, werkt niet. Het gaat niet om de activiteiten die we ondernemen om te ontspannen, maar hoe we dat doen.

De vermoeidheid, stress en gespannenheid die we ervaren komt door onze weerstand tegen wat er al in ons leven is. Het gaat soms zo automatisch dat we er echt bij stil moeten staan om het op te merken. Stel we liggen lekker relaxed op de bank een film te kijken. Het lijkt alsof we in dat moment heel ontspannen zijn. Maar is dat wel zo?

Dwalen onze gedachten niet geregeld af naar andere zaken? Dingen die we nog moeten doen of die rekening die we niet moeten vergeten te betalen? Waarom laten we niet toe dat we op dat moment juist even helemaal niet hoeven te denken aan dingen, maar echt mogen genieten van het moment van ontspanning en die leuke of spannende film?

ontspannen vakantie

Wat is ontspanning eigenlijk precies?

We willen even ontsnappen aan het hectische gevoel in ons lijf, maar we vinden het moeilijk om ons daar helemaal aan over te geven. Ontspanning is niet door dingen te doen, maar juist door dingen niet te doen. Wil je echt weten wat ontspanning is, zoek dan de stilte op. Ga ergens zitten op een rustige plek en sta jezelf toe om helemaal even niets te doen. Je moet je aandacht verschuiven naar de ervaringen op dat moment, niet naar wat je denkt te ervaren maar wat je ervaart. Geef de aandacht aan wat je ruikt, proeft, hoort en ziet.

We moeten inzien dat we het leven niet kunnen controleren en dat is met gevoelens al helemaal niet zo. Doe de dingen die je wilt doen. Ga gewoon lekker naar de sauna of gebruik een stoomcabine of ga sporten. Wil je liever mediteren, doe dat dan. Maak een mooie wandeling of ga op stap met je vrienden. Doe dit zonder dat je jezelf het doel stelt om te moeten ontspannen maar laat het moment gewoon op je afkomen zonder te willen ontspannen, te genieten of je gelukkig te voelen. Al dat moeten in je hoofd zorgt er juist voor dat je niet ontspant met de leuke dingen die je onderneemt. Laat je verwachtingen, het streven en het denken te moeten ontspannen meer los.

Wees lief en mild voor jezelf

ontspanningHet kost tijd om dit verschil op te merken. Laat dus de oude manier gewoon nog even blijven en wees mild als je weer in je oude gedachtenpatronen vervalt. De ontspanning die je toch meer en meer gaat ervaren zal je motiveren om door te zetten. Stapje voor stapje kom je bij echte ontspanning. Je gaat inzien dat je steeds meer gaat zien wat ontspanning nu eigenlijk is, en dat we dat in feite al zijn. We hoeven dus niet te leren ontspannen door er hard voor te werken of ernaar op zoek te gaan want het is er al. Je moet het alleen nog opmerken en gaan voelen.

Ontspannen gaat om de daadwerkelijke natuurlijke staat van zijn. Je vindt die in het moment waarin je het niet te hoeft bevestigen dat het er is. Jij bent datgene wat er altijd al is, het gewaar zijn, de natuurlijke staat van zijn. Er zijn zoveel benamingen voor. Het vraagt alleen nog maar om ernaar te luisteren wat zich in het moment zelf aandient. Ben je moe dan doe je daar gewoon iets mee. Ben je gestrest kijk dan wat je nodig hebt. Ben je chagrijnig en voel je je gedeprimeerd, ga dan na of je je verzet tegen iets of iemand.

Leef in het hier en nu

Je hebt deze kreet vast vaker gehoord. Het hier en nu is het moment waarin je bent. Ga als je wilt ontspannen lekker liggen of zitten, en relax. Het maakt helemaal niet uit hoe je zit of ligt. Breng je aandacht naar het moment van nu. Beleef wat je nu ziet, hoort, proeft, ruikt of denkt. Je bemerkt het maar doet er niets mee. Oefen dit vaak. Je kan dit doen waar je wilt. Het zal niet direct werken, maar met alles is het zo, als je het vaker doet, wordt het op een moment een normaal patroon.

In ons leven denken we aan werken, ons best doen om gelukkig te zijn. We herkennen het geluk in het nu niet. Dat komt doordat we constant bezig zijn om het leven te controleren, anders willen te maken of te willen veranderen. Het gevolg is dat we last krijgen van verkramping en dat het juist niet helpt om je ontspannen te voelen.

Stop met het zoeken naar ontspanning buiten je, en merk dat het gewoon in je zit. Als je de dingen met aandacht doet en je verwachtingen zoveel mogelijk loslaat, vind je de ontspanning achter alle dingen die in ons leven gebeuren. Inclusief de leuke en minder leuke dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *