Waarom zijn we zo nieuwsgierig?
Heb jij je wel eens afgevraagd waarom je soms zo ontzettend nieuwsgierig bent? Onderzoek wijst uit dat we vooral nieuwsgierig zijn naar informatie omdat ons leven ons soms zo onzeker maakt. We gaan op onderzoek uit en vergaren enorm veel tijd aan het consumeren van informatie.
Waarom zijn we erop uit om zoveel mogelijk te weten, zelfs als de informatie geen direct nut lijkt op te brengen? Iedereen is nieuwsgierig. Er zijn maar weinig mensen die dit natuurlijk mechanisme niet hebben. Je wilt de wereld om je heen begrijpen. De een heeft dit meer dan de ander. We zijn op verschillende manieren nieuwsgierig. Door onze leefomgeving wordt de nieuwsgierigheid vaak gedempt. Er zijn periodes waarop we heel nieuwsgierig zijn, andere momenten is dat weer minder. De onderwerpen waarnaar we nieuwsgierig zijn kunnen veranderen, dat heeft ook met onze leeftijd te maken.
Vaak is het zo dat mensen in de loop van hun leven minder nieuwsgierig worden. Kinderen stellen steeds minder vragen naar mate hun leven vordert. Tussen de twaalf en dertig jaar neemt de nieuwsgierigheid weer toe. Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen want er zijn mensen die een leven lang nieuwsgierig blijven.
Worden mensen werkelijk minder nieuwsgierig?
Is het echt zo dat mensen minder nieuwsgierig worden of doen ze alsof ze minder nieuwsgierig zijn? Zou het kunnen zijn dat mensen hun nieuwsgierigheid minder uiten in hun gedrag omdat het makkelijk waarneembaar is? Zou het zo kunnen zijn dat zij op een andere manier proberen antwoorden op hun vragen te krijgen in plaats van deze vragen hardop met anderen te delen?
Durf te vragen
Er is onderzoek gedaan bij vijf kinderen over dit onderwerp. Op de vraag: gebeurt het wel eens dat je iets wilt weten, maar dat je het niet uitzoekt of het vraag en hoe komt dat dan, gaven zij verschillende antwoorden. De antwoorden die werden gegeven waren, dat zij dit bijvoorbeeld niet doen omdat ze iemand niet goed kennen en daardoor verlegen zijn. Of dat zij bang zijn voor het antwoord. Ook werd er geantwoord dat zij dit bijvoorbeeld niet deden bij het krijgen van een cadeautje omdat het niet leuk is om te weten wat er in het pakje zit, iets wat de mensen van OrigineleCadeau.com heel erg goed kennen.
Het is vaak het ontbreken van moed wat volwassenen en kinderen tegenhoudt om dingen te vragen. Eigenlijk is dat best zonde want het zijn gemiste kansen om iets te leren. Hoe kan je voorkomen dat kinderen, studenten en zelfs volwassenen niet nieuwsgierig durven te doen terwijl ze dat wel zijn en graag iets willen weten over een bepaald onderwerp.
Het ontbreken van moed om te vragen
Je hebt in sommige gevallen moed nodig om nieuwsgierig te doen. Je moet op zo’n manier met de billen bloot omdat je laat merken dat je iets niet goed begrijpt. Het kost moed om door te kunnen gaan met vragen die niet direct beantwoord worden. Ook kost het moed om je niet afgewezen of dom te voelen als je iemand een vraag stelt en door moet vragen omdat je het antwoord niet begrijpt.
Je moet je eerst bewust worden van je eigen wijze van nieuwsgierig zijn om die van andere te kunnen herkennen. Als je je bewust wordt van je eigen nieuwsgierigheid dan herken je die van anderen en beoordeel je die op een heel andere manier. De kennis over de kracht en diversiteit van nieuwsgierigheid helpt jou om anders tegen dit onderwerp aan te kijken en het ook op een andere manier van jezelf kan bekijken. De manier waarop je opgevoed bent beïnvloed ook de nieuwsgierigheid. Ook je vroegere en huidige leefomgeving heeft daar invloed op, en het helpt heel veel mensen om vragen te stellen over hun eigen spirituele beleving en zaken als meditatie of de helende kracht van edelstenen.
Nieuwsgierigheid hoort bij onze ontwikkeling
We hebben in ons leven te maken met momenten waarop we moeten leren en waarin we ons verder willen ontwikkelen. Dagelijks worden we uitgedaagd door prikkels en uitdagingen die om aandacht vragen. Het is dan ook makkelijk om je nieuwsgierigheid te laten leiden door andere gebeurtenissen van anderen dan om je eigen nieuwsgierigheid te volgen.
Laat je eigen nieuwsgierigheid niet onbenut of dempen want dit gaat ten koste van je persoonlijke kracht. Geef je zelf dan ook een schop onder de kont als je bemerkt dat je je nieuwsgierigheid aan het bedwingen bent. Nieuwe ervaringen, prikkels en inzichten maken van jou een unieke persoonlijkheid en dat moet je nooit wegstoppen of verbergen voor anderen.
Er zijn gevallen bekent van mensen die een terughoudendheid en enorme faalangst hebben ontwikkeld door zich niet te durven uiten. Onzekerheid speelt hierin een enorme rol. Je kan je ontzettend verkrampt gaan gedragen als je jezelf niet durft te zijn. Weet dat iedereen te maken heeft met de angst om zich dom te voelen, de een wat meer dan de ander. Dat geeft helemaal niets. Geniet gewoon van je natuurlijke nieuwsgierigheid want daar is echt niets mis mee!