Ashtanga Yoga
Spiritualiteit Alternatieve Spiritualiteit Gezondheid Yoga

Wat is Ashtanga yoga en waarom is het zo waardevol?

Elke vorm van yoga heeft zo zijn doelen en uitwerking op het lichaam en gemoedstoestand. En elke vorm van yoga is dan ook een methode. Een methode om de balans tussen lichaam en geest te herstellen en te behouden in het dagelijkse leven en het lichaam sterk en soepel te houden. In dit artikel gaan we even kijken naar Ashtanga Yoga, ook wel ‘Vinyasa Yoga’ genoemd.

Ashtanga Yoga PoseWaar bij traditionele yoga of ‘Hatha Yoga’ verschillende poses of ‘asanas‘ worden uitgevoerd die een begin en een einde hebben, voor een korte tijd worden vastgehouden en hierdoor rustiger verlopen, gaat het er bij Ashtanga Yoga wat intensiever aan toe.

Belangrijk bij ashtanga is dat je door de vloeiende, constante bewegingen gecombineerd met synchrone ademhaling de warmte vasthoudt in je lichaam en deze laat circuleren. Waardoor je gaat zweten en jouw lichaam gifstoffen afvoert.

Ashtanga Yoga: Mysore stijl van lesgeven

laat je niet afschrikken door zijn intensiteit want er is altijd een beginners niveau dat je toestaat rustig op te bouwen.

Er is dan ook zoiets als de ‘Mysore’stijl van lesgeven die bij ashtanga wordt toegepast. Mysore is een stad in India waar de lesstijl voor het eerst werd toegepast. Iedere leerling krijgt hierbij individueel aangepaste poses op maat van zijn of haar lichaam en huidige lenigheid.  Denk dus niet dat je krampachtig gaat moeten volgen en met meer stress en onzekerheid naar buiten gaat dan je bent binnengekomen.

Integendeel.

Ik heb vrouwen van middelbare leeftijd die meerdere rugoperaties ondergingen bepaalde poses zien aannemen waar ik erg onzeker over was. Een instructeur die de Mysore stijl toepast zal steeds individuele begeleiding geven en aanpassingen in je postuur aanbrengen met soms zelfs een kleine massage van handen, slapen en voorhoofd terwijl jij in positie staat. Zoals je ook op deze leuke blog kan lezen moet je dus niet bang zijn om Ashtanga yoga te proberen!

Deze zijn zeer effectief en verzachten de spierspanning. Gewoon heerlijk!

Ashtanga Yoga

Aan jou is het om de opeenvolgende posities te memoriseren om een steeds betere flow van bewegingen te krijgen met meer rust en concentratie als gevolg. Je zal zien dat je in no-time iets hebt opgebouwt dat je misschien nooit voor mogelijk had gehouden.  Maar ashtanga is zoveel meer dan een reeks poses.

Het is een gestructureerde vorm van yoga die een bewuste discipline vraagt van het lichaam en geest,  en dat is nu net de reden waarom je zou kiezen voor Ashtanga. Want Ashtanga is een levensstijl. Het zal je leven en lichaam vormen, je zal winnen aan kracht en doorzettingsvermogen en dat terwijl je van binnen een zee van kalmte bent.

Het achtvoudige pad, een levensstijl

Laten we eens wat dieper kijken naar het spiritueel voedende aspect van Ashtanga- ofwel Vinyasa Yoga. En waarom wordt het ook Vinyasa Yoga genoemd?

Ashtanga betekend kort samengevat ‘achtvoudig pad’ en vinyasa betekend ‘flow’ of ‘doorstroming’. Een vinyasa is eigenlijk de soepele overgang die de verschillende yogaposities of asanas met elkaar verbindt. Achtvoudig pad omdat het zich bezighoudt met acht verschillende disciplines van de yoga. Ze worden overal wel lichtjes anders beschreven, maar in zijn kern gaat het om de volgende 8 disciplines:

  • Yoga NamastéYama– zelfbeheersing ondersteund door morele code
  • Niyama – zuivering van geest en lichaam
  • Asana – integratie van lichaam en geest door fysieke activiteit (de posities)
  • Pranayama – beheersing van de ademhaling
  • Pratyahara – beheersing van de zintuigen
  • Dharana – concentratie
  • Dhyana – meditatie
  • Samadhi – gedachteloos bewustzijn (die stille oceaan in jezelf vinden)

Het spreekt een beetje voor zich dat je deze disciplines niet achterlaat op je yogamat wanneer je weer het dagelijkse leven instapt. Vandaar het idee dat het een levensstijl kan worden. En net als alles waar je je bewuste aandacht op richt zal het van nature doorstromen naar jouw beleving van jezelf en de buitenwereld. Je zal zien dat het waardevol zal blijken wanneer uitdagingen op je pad komen of om gewoontes te veranderen. En wanneer je er gewoon helemaal wil staan, in jouw complete zelf.

Namasté.

One thought on “Wat is Ashtanga yoga en waarom is het zo waardevol?

  1. Ashtanga Yoga heeft letterlijk mijn leven veranderd! Prachtige, spirituele maar toch ook fysieke gewoonte om te kweken. x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *