theeceremonie
Gezondheid Alternatieve Spiritualiteit Spiritualiteit

Welke plaats neemt thee in in de spirituele beleving in Azië?

Doe met ons mee om meer te weten te komen over de diverse theecultuur in verschillende Aziatische landen.

China: het thuisland van thee

China is het vroegste land ter wereld dat thee heeft geplant en het oorspronkelijke thuisland van de theecultuur. Dankzij verschillende geografische klimaten hebben Chinezen verschillende soorten thee ontwikkeld met unieke smaken. Hoe bereiden en serveren Chinese mensen thee? Gongfu Cha (of Gongfu-theeceremonie) betekent “met vaardigheid thee zetten”. Het is een populaire methode om thee te bereiden en te presenteren in China.

Het maakt gebruik van een mooi Yixing-theeservies om de drank te bereiden en te serveren. Ook worden speciale theeceremonie accessoires gebruikt (die ook hier te krijgen zijn!). In wezen zijn waterkwaliteit en temperatuur de twee belangrijkste aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het zetten van thee. De procedure is meestal van toepassing op Oolong-theeën. De gewoonte om thee te drinken verspreidde zich van China naar andere landen door culturele uitwisselingen via de oude “Tea Horse Road” (zuidelijke zijderoute) en andere handelskanalen.

Matcha Thee Ceremonie

De matcha-ceremonie in Japan

Thee werd in de negende eeuw vanuit China naar Japan gebracht door een reizende boeddhistische monnik en werd later stevig geïntegreerd in de Japanse cultuur. Maar hoe ziet een Japanse theeceremonie eruit? De Japanse theeceremonie wordt vaak matcha genoemd. In Japan is het serveren van thee niet alleen een kunst, maar ook een spirituele discipline. Als kunst is de spirituele theeceremonie een gelegenheid om de eenvoud van het ontwerp van de theesalon, het gevoel van de theekom in de hand en het gezelschap van vrienden te waarderen. Als discipline is esthetische beschouwing van bloemsierkunst, keramiek en kalligrafie essentieel.

Chai: De manier waarop indianen thee drinken

India is een van de grootste theeproducenten ter wereld. Het leerde eeuwen geleden de kunst van het theedrinken uit Tibet. Thee is zo populair in India dat 70 procent van de thee die het produceert, door de eigen mensen wordt geconsumeerd. Wat zijn de kenmerken van Indiase chai? De naam “chai” is het Hindi-woord voor thee; het betekent een mix van kruiden vermengd tot een theeachtige drank. De traditionele ingrediënten van een gekruide thee zijn meestal zwarte thee gemengd met sterke kruiden zoals kaneel, kruidnagel en gember. Omdat thee de meest populaire drank van India is, vind je veel chai-stalletjes langs de weg waar warme chai met kruiden, suiker en melk wordt geserveerd.

Thee en Spiritualiteit

De Turkse theecultuur

Thee zoals we die nu kennen werd al in de 19e eeuw vanuit China naar Turkije gebracht. Het is nu de meest geconsumeerde warme drank, ondanks de lange geschiedenis van het drinken van koffie in het land. Hoe wordt Turkse thee geserveerd? Turkse thee wordt traditioneel aangeboden in kleine tulpvormige glaasjes die meestal aan de rand worden vastgehouden om te voorkomen dat de vingertoppen worden verbrand, aangezien het kokend heet wordt geserveerd. Meestal worden zoute of zoete koekjes, kurabiye genaamd, geserveerd met thee. Thee, afkomstig uit China, heeft zich buiten de Aziatische landen over de hele wereld verspreid. De klassieke afternoon tea in Groot-Brittannië, muntthee in Marokko, Zavarka in Rusland of Yerba maté in Zuid-Amerika bieden allemaal een bijzondere spirituele Thee-ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *